The matrix trilogy van Larry & Andy Wachowski
Een persoonlijke interpretatie.

In deel 1: The matrix
treffen we Neo aan die steeds op zoek is naar betekenis en zin van het leven en de vraag: wat is de matrix? Via zijn computer wordt er contact gelegd door Trinity in opdracht van Morpheus. Na veel moeilijkheden komt Neo in een soort tussenwereld terecht (het schip Nebuchadnezar van Morpheus).
De matrix wordt bewaakt door een speciaal programma: Mr. Smith, een soort mindguard die alle afwijkingen probeert te elimineren en ook Morpheus (symbool voor de droomwereld) en diens wereld (Zion - het onderbewuste) probeert uit te schakelen Hier leert hij wat de matrix is en hoe hij daar mee om kan gaan; er is nu een drie-eenheid: Neo, Trinity en Morpheus (die rotsvast op Neo vertrouwt).
Op het eind heeft Neo zijn bestemming gevonden: te laten zien hoe een wereld zonder vaste regels kan veranderen: system failure. The matrix blijkt een virtuele wereld te zijn waarin de mensen hun scripts uitleven, zonder enige bewustzijn van het Zelf, met allerlei figuren die programma's heten. De bewustwording ontstaat als de innerlijke behoefte aan ontwikkeling wakker wordt. Op het eind moet Neo Morpheus (in handen gevallen van Mr. Smith) redden, omdat hij anders zijn droom zou verliezen.

In deel 2 reloading
reist Neo tussen de echte wereld (lees onderbewuste) en de matrix, waar hij het Orakel (diepste zelf) bezoekt en hoort dat het niet een kwestie is van keuzes maken maar de betekenis van keuzes te vinden: KEN UZELF wat hier genoemd wordt: get unplugged.
Ondertussen wordt hij voortdurend belaagd door 'Mr. Smith' die steeds gemener en sterker lijkt te worden. Hij bezoekt de onderwereld (zijn donkere schaduwkant) ontmoet the Frenchman (Hades, speak French = onduidelijk in Engels = onderwereld) op zoek naar de sleutelmaker (blijkt Aziaat = filosofische kant), en Persephone (echtgenote van Hades) stelt de 'sleutel' tot beschikking. En zo ontwikkelt hij zijn creatieve instinct en komt hij terecht bij the architect: de rationele, emotieloze kant van het ego. Daar wordt duidelijk hoe zijn anima (Trinity) nodig is om een volledig mens te zijn. Ook haar weet hij van de dood te redden.

In deel 3 revolutions:
openbaart zich voor hem een (innerlijke) wereld vol nieuwe mogelijkheden, Neo kent zijn droom en vrouwelijke kant dus de weg naar eenheid ligt open. Het zijn immers Morpheus en Trinity die hem redden als hij terecht is gekomen tussen de twee werelden: the trainstation. Door zijn authenticiteit te beleven en te accepteren neemt zijn bekwaamheid toe en wordt hij one (Neo is een anagram). Hij blijkt nu in staat om 'Mr. Smith' (zijn schaduwkant) onder ogen te zien en in een gigantisch gevecht -all one- te verslaan. Dit betekent dat Zion (zijn eigen ziel) gered wordt.
Kortom een eigentijdse vormgeving van het eeuwenoude verhaal van persoonlijke ontwikkeling, de moeilijkheden en de manier waarop een mens dat op creatieve wijze kan vormgeven.

[terug naar Cultuur holografisch gespiegeld]